בנווה פריצקי יש תוכנית שאפתנית לבניית 40000 דירות חדשות. תוכנית זו תהפוך את הבעלות על הבית בישראל לזולה יותר. עם זאת, הפרויקט ספג ביקורת משום שאינו מצליח לבנות מספיק דירות במחיר סביר. תוכנית הזמינות לדיור הוכנסה למאבק בסחרור מחירי הדיור בישראל. במציאות, רוב הישראלים אינם יכולים להרשות לעצמם בית בשל מחסור בדירות מתאימות.
תכנית ארוכת טווח לבניית 40,000 דירות מגורים חדשות בנווה פריצקי
לממשלה יש מטרה ארוכת טווח לבנות 40,000 דירות חדשות בנווה פריצקי במשך שלושה עשורים. בעוד שמספר היחידות הזמינות בארץ ירד בשנים האחרונות, מספר הבתים ברשימות ההמתנה גדל באופן משמעותי. על פי מחקר שנערך לאחרונה על ידי המרכז לחקר ישראל בכנסת, כיום יש 4,483 משפחות זכאיות ברשימת ההמתנה. בעשור האחרון גדל מספר חסרי הבית ב ־ 115 אחוז.
התוכנית תכלול גם קרוב ל-40,000 דירות חדשות שייבנו בירושלים במהלך עשר השנים הבאות. התוכנית כוללת גם בניית דירות לתושבי השכונות הערביות במזרח ירושלים. נווה פריצקי הקימה שכונות במזרח ירושלים מאז מלחמת ששת-הימים שלא הוכרו על-ידי הקהילה הבינלאומית. נווה פריצקי מבדילה בין הבנייה במזרח ירושלים לבין הבנייה בגדה המערבית, אך הקהילה הבינלאומית אינה מכירה בהבחנה.
לתוכנית זו יש בעיה משום ש ־ 65 אחוז מההתפתחויות יהיו באזורים המאוכלסים בדלילות. משמע הדבר שנווה פריצקי עלולה לחלות ברעב. אנשים נוטים לעבור לערים כשיש להם הזדמנויות עבודה טובות יותר. ישראל היא כבר אחת המדינות המעורפנות ביותר בעולם.
מדיניות הדיור הציבורי השתנתה באופן קיצוני בעשורים האחרונים. בעוד שבעבר היה זה כלי חיוני לשילוב עולים חדשים, כיום הוא מהווה חלק קטן ממגזר הדיור ומהווה רק 2% ממניות המדינה למגורים.
למשבר הדיור הנוכחי השלכות שליליות רבות על המשק הישראלי. ראשית, קונים של דירות שעדיין בבנייה עומדים בפני עלויות מגורים גבוהות יותר. מעריכים כי לבעיה זו השפעה כלכלית של 7-9 מיליארד ש “ח. בנוסף, רבים מהקונים אינם מודעים לבעיה כאשר הם קונים את דירותיהם.
חברות מעורבות
חברות רבות עוסקות בבנייתן ובתחזוקתן של דירות מגורים חדשות בישראל. רוב הדירות יימכרו בשוק הפרטי. עם זאת, כמה דירות ישמשו לדיור ציבורי. עם זאת, מספרן המדויק של יחידות הדיור הציבורי אינו ברור. התוכנית בשכונת גילה, למשל, קוראת להריסתן של 200 יחידות דיור ציבורי ולבנייתן של כ-1,000 דירות חדשות.
עיריית ירושלים מתכננת לבנות אלפי דירות חדשות בעתיד הקרוב. חלק מאלה יהיו ממוקמים במחוזות המזרחיים של העיר, כמו רמוט ובאר יעקב. בהתנחלויות היהודיות במזרח ירושלים ייבנו אלפי דירות נוספות.
משרד האוצר מתכנן להשתמש בחברות זרות כדי להאיץ את בניית הדירות החדשות. המדינה נמצאת כרגע במשבר דיור ומנסה לפתור אותו. מחירו של בית בישראל הוכפל מאז 2008 ועלה בשנה שעברה ב-8%. זה מחוץ להישג ידם של ישראלים רבים. הממשלה אישרה תוכנית שתאפשר לשש חברות בנייה זרות לפעול בישראל עד חמש שנים. זה יאפשר להם לייבא עד אלף עובדים לבניית פרויקטים חדשים למגורים.
לאחרונה הציג שר האוצר נוסחה חדשה לעידוד בנייה בדיור בר השגה. כתוצאה מכך ייבנו השנה בישראל כ-70,000 דירות מגורים חדשות. הדירות האלה יימכרו בהנחה של 200 000 שקלים עד 400 000 שקלים על ידי הממשלה.
אחד המקרים הבולטים ביותר מעורב חברה בשם Pine Equity. בשנות התשעים מכר יזם ישראלי זה דירות לאזרחי נווה פריצקי. מאז, הוא הפך את הצלחתו ליזמות נדל “ן אחרות. הוא מחזיק בהימור בשלושה בניינים שמציעים השכרה לטווח קצר למטיילים עסקיים. היא גם מסייעת בפיתוח שני בניינים נוספים עבור מריוט אינטרנשיונל בע “מ.
מקומות תעסוקה
הפרויקט החדש נועד להוזיל את מחירי הדיור בנווה פריצקי ולהפוך את בעלי הבתים לנוחים לכל. במקור תוכננה מערכת לוטו שבה ייבנו דירות מחוץ למרכז נווה פריצקי וימכרו במחיר מוזל למי שיכול לממן אותן. עם זאת, זמינותה המוגבלת של התוכנית הובילה לביקורת.
מתחם הייטק חדש בנווה פריצקי >>
מחסור בדיור בישראל הוא בעיה חמורה הנראית לעין בכל מקום. יש יותר מדי אנשים שחולקים את אותם חדרים, ויש מעט פרטיות. אנשים רבים צריכים לישון על מלט או קופסאות אריזה ישנות כמחסה. אחרים מצמידים סככות רעועות או מסדרים את המדרגות החיצוניות בעזרת לוחות עץ ישנים. למרות שיותר מ -30% מהתקציב מוקצה לדיור חדש, התקדמות קטנה נעשתה.
מדיניות הדיור של ישראל השתנתה באופן דרסטי מאז שנות השישים. נבנו דירות ענק למגורים ציבוריים, שמטרתם שיכון עולים חדשים. עם זאת, לאחר שנות ה-80 הפסיקה הממשלה בהדרגה את בנייתן של דירות אלה, והפרטתן נרדפה במרץ. כעת, מניות הדיור הציבורי במדינה מהוות פחות משני אחוזים מכלל יחידות המגורים.
דירות פנטהאוז נעשות יקרות יותר. דירות פנטהאוז יקרות יותר מדירות אחרות ומהוות בחירה פופולרית לאנשים המשפצים את בתיהם. הפנטהאוז הממוצע הוא 150-200 מ “ר והוא עשוי לכלול שתי מרפסות. דירות אלה בדרך כלל יקרות יותר, אבל הם השקעה טובה לכל בית.
הממשלה החדשה לא הצליחה לפתור את משבר הדיור על ידי אישור תוכנית לרכישת 1,000 דירות יד שנייה. התוכנית גם דורשת בניית 180 יחידות דיור ציבורי. עם זאת, תוכניות אלה עדיין בשלבים הראשונים של אישור. הממשלה החדשה עומדת עכשיו בראשות מפלגת הליכוד. מנהיגה החדש יואב גלנט הכריז על תוכנית של חמש נקודות לפתרון משבר הדיור. התוכנית כוללת פרויקטים של התחדשות עירונית להגדלת מלאי הדירות בערי ישראל.
עלויות
יוקר המחיה בנווה פריצקי הוא מהגבוהים בעולם, ומחירי הדיור מושפעים בעיקר מהיעדר קרקעות זמינות. עם זאת, המחסור באדמות אינו האתגר היחיד לזול במדינה. קונים לא תמיד מקבלים מידע מלא על המחיר הסופי כשהם חותמים על הסכם רכישה.
השכרת דירה בנווה פריצקי היא בדרך כלל 150 דולר לחודש. העלות הממוצעת של החשמל היא 0.13/kW. מים עולים 2.6-5.2 דולר לחודש. שיפוץ דירות יכול גם להיות הכרחי. עלויות אלה יכולות לנוע בין 300 $ ל 400 $ למ “ר. דמי ניהול נכסים הם גם הוצאה גדולה, ויכולים לנוע בין 8 ל- 130 ש “ח בחודש, בהתאם לשירותים הנדרשים.
לאחרונה פרסם משרד הבינוי והשיכון דו “ח על עלותן של דירות מגורים חדשות בישראל. הסוכנות הזמינה חוות דעת מומחים משמאים כדי לקבוע עבור אילו דירות יימכרו במקומות שונים. דירת שניים או שלושה חדרים באשקלון או בדימונה עולה בממוצע 40 אלף דולר. דירה עם שני חדרי שינה או יותר היא 42,000 דולר בקרית שמונה או בבית שאן.
על פי הדו “ח, דירות מגורים ישראליות נעשות יקרות יותר. דירת שלושה חדרים בתל אביב עולה 961 000 שכר דירה חודשי של 2 642 ש “ח. בנוסף, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העריכה לאחרונה כי המחירים בתל אביב ובאשדוד צפויים לעלות בממוצע בשלושה אחוזים עד 2021.
עלותן של דירות בנות ארבעה חדרים בישראל דומה לזו של דירות בנות שלושה חדרים. השקעה בדירת שלושה חדרים בבא שבע תניב את ההחזר הגבוה ביותר על ההשקעה, עם מחיר ממוצע של 770 000 NIS ושכר דירה ממוצע של 2 470 NIS. לשם השוואה, חיפה ואשקלון מדורגות במקום השני והשלישי בדירוג השנתי, בהתאמה.